Hur viktig är andningen?

Mycket viktig, kanske viktigast av allt.

Andningen är vår inre metronom. Pulsen talar om att vi lever, takten talar om hur vi lever.

Vi offrar aldrig vårt andetag för att komma in i en ställning. Genom hela passet så är andetaget din musik, det du lyssnar till. När andetaget blir ytligt, hackigt, trögt eller försvinner så är det en signal från din kropp att lugna ner träningen och att ej pressa dig själv. Landa i nuet.

Rent fysiskt så är vi beroende av utbytet av syre och koldioxid. När vi andas bättre, mår vi bättre. Lungkapaciteten ökar, blodet får mer syre till muskler och inre organ. Utrensningen i kroppen fungerar mer effektivt och medveten lugn andning är lugnande för vårt nervsystem.

I yoga koncentrerar vi oss på att andas med diafragman och vi håller munnen stängd om inte annat anges.

Andningen är en direktkontakt till hur vi mår. Många människor har idag en mycket ytlig andning och svag lungkapacitet. Det påverkar hela en människas livskvalité och hälsa. Andningen är en livsförsäkring. En rörlig, mjuk, töjbar bröstkorg håller din vitalkapacitet uppe. Påminn dig själv om att det inte är viktigt att kunna röra tårna i yoga. Kan du andas, då kan du yoga!

I yoga är andningen också mer än syre, muskler och kroppens funktioner. Det är livsenergi (Prana) och den kan vi öka i vår kropp genom att utföra yoga.

Tanken om en ”stor livsgivande kraft” finns i alla stora vishetstraditioner och läkedomslära runt om i världen. Här är några exempel:

  • I kinesisk läkekonst kallas den Chi eller Qi
  • I kabbalistiska traditionen kallas den Ruach
  • I japansk kampsport kallas den Ki
  • Och inom yoga och indisk ayurveda kallas den Prana

Att lära sig andas medvetet är att lära sig yogans språk. Det är det som är Pranayama i yoga - andningsövningar. Det finns många olika andningstekniker, ujjayiandningen är en av de teknikerna vi använder oss av under passen.

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.