Vad är meditation?

Ordet meditera betyder ”att röra sig mot mitten”. Det handlar om att stilla sitt sinne, bara vara, i stillhet och observera vad som händer. Att meditera är som att ta ett break, starta om, fylla på batterierna. Vi rengör våra kroppar, våra tänder och våra hem varje dag. Men vi struntar ofta i vårt innersta inne som om det inte existerar. Att meditera är att rengöra sitt sinne.

Meditation är vägen till att skapa en livslång relation till din egen röst och hålla den kontakten med dig själv. Det är egentligen så enkelt, men samtidigt så svårt.

 ”Du kan tämja en galen elefant. Du kan stänga käftarna på björn och tiger. I alkemin kan du finna ditt levebröd. Du kan vandra okänd genom universum. Du kan göra gudarna till dina slavar och bevara evig ungdom. Du kan gå på vatten och leva i eld. Men - att behärska ditt sinne är bättre och svårare.” - Thayumanavar

Att vara stilla och inte göra någonting är för många människor lika hemskt som att föreslå ett bad med maskar och ormar. De klarar inte av att vara tysta och ensamma med sina egna tankar. Det är en okänd värld och många människor väljer att inte titta ”under sängen” för de vet att där finns smärta, missnöje, sorg, ilska. Så vi stoppar undan det jobbiga i en låda längst in. En del har hela rum och skapar ett liv där vi aldrig är ensamma och sysslolösa. Yoga lär oss att vi inte kan döda en skugga med mörker. Vi måste tända ljuset och se den, vara i den, acceptera den och se den för vad den är. Du är inte dina känslor. Du är inte ditt förflutna. ”Sinnet behärskar kroppen”. Ett av de första stegen att närma sig meditation är att stå ut, umgås med sina tankar och hur mycket de än hoppar omkring i din hjärna snällt leda tillbaka koncentrationen till stillhet, andning - ingenting.

Någon har beskrivit meditation som en förlängning av koncentration, om vi koncentrerar oss länge så blir koncentrationen meditation.

Det finns många olika meditationstekniker i yogan, många börjar med att observera andningen. Pranayamaövningarna i yogan förbereder vår kropp och vårt sinne för att meditera. De kroppsliga ställningarna (asanas) förbereder kroppen för att kunna sitta stilla.

Men meditation är inte något som bara finns i yoga. Det finns massor av traditioner och tekniker runt om i hela världen.

Denna enkla förklaring av meditation är inte ens toppen på isberget.

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.