Hur ska man äta som yogi?

Efter att ha skrivit om yogans tankar kring mat och kost så kanske någon undrar:

Hur äter en yogalärare till vardags?  Hur får man ihop alla råd och tips och föreskrifter och ”regler” kring maten?

Jag kan bara svara för mig själv, här finns lika många svar som yogalärare.

Jag har valt att fokusera på yogans tanke om att vi är alla olika. Vi är unika och våra kroppar är unika och behöver olika livsmedel för att fungera optimalt. Det har tagit lång tid för mig att lära känna min kropp och lära mig lyssna till dess behov och anpassa mig. Det är ett ständigt arbete men genom yogan har jag blivit mera lyhörd för min kropps signaler och kan tolka dem bättre. Ibland tänker jag att jag vill bli en tvättäkta yogi och leva yogiskt fullt ut. Leva yoga i mat, sinne, kropp, arbete och liv. Och i min tanke ser jag mig själv sitta i en stuga nånstans på landet, i frid med egenodlad mat och lugnet ständigt närvarande. Med daglig yoga och en levnadsstil som kanske kan ses som ålderdomlig och gammaldags. Det är en rofylld, lockande bild. Men jag ser också ensamhet och uppoffringar, kanske försakelse.

I verkligheten är jag en människa av idag. På 2000-talet. Och jag lever med min familj i en medelstor stad i Sverige just här och nu med allt vad det innebär av vardagspussel, storhandling, vabdagar och ett uppkopplat, tillgängligt liv. Så jag tänker att jag gör mitt bästa. Jag tar de bästa råden och tillämpar dem så gott jag kan. Lever mediska råden yogan i vårt moderna liv idag. Väljer det som ger mig styrka, kraft, energi och glädje in i vardagen. Respekterar och är sann till de traditionella yogiska lärorna och tar till mig det som vår västerländska vetenskap kan ge oss.

När det gäller just maten/kosten så tänker jag att jag är en 80/20:are eller en 90/10:are, men vad betyder det?

Jo, jag tänker på vad jag äter och gör medvetna val till 80 eller bästa fall 90% av tiden, men inte hela tiden. Jag tar en hembakad kanelbulle när det bjuds och jag njuter av en glass då och då, fast jag vet att det inte är vad yogan förespråkar och känner vad det gör med kropp och sinne på en gång. Jag vill att mat ska var gott och nyttigt samt uppleva det sociala och trevliga som mat är. Så jag prövar mig fram till en balans. Jag vill känna mig frisk och stark och ta hand om min egen och min familjs hälsa genom maten. Jag vill att vi äter med god aptit och kan njuta av maten. Jag väljer mat som är ren, naturlig, ekologisk och baseras på vegetarisk mat som är snäll mot både mig, vår jord och djur och natur och jag lagar mycket av maten från grunden. Jag lär mig nytt om mat varje dag och tycker om att laga och äta mat.  Men jag tror inte på enN paketlösning för alla. Leta din balans och ta några tips från goda källor (Yogan) då och då.

Här kommer ett exempel på hur en vardag kan se ut hos mig som laktoovevegetarian och mamma.

Jag äter frukost som en kung, lunch och middag som en prins och emellan det jag behöver. Många tycker att jag äter mycket mat, men jag är en aktiv person med ett rörligt liv, så jag behöver mat. Generellt äter jag proteinrikt, mycket nötter och frön, fullkornsprodukter och färgglad mat. Jag bakar ofta mitt eget bröd och dricker vatten till all mat. Jag steker i ekologisk oliv/rapsolja eller kokosfett och inspireras mycket av rawfood men mår bra av att komplettera med något varmt vid varje stort mål. Jag äter det som min kropp vill ha och mår bra av. Jag tror inte på förbud och om jag är sugen på något så funderar jag lite på varför och sen ger jag min kropp ett bra alternativ.

Frukost:
Bovetegröt med en banan eller annan frukt/bär. Kanel, ingefära och gurkmeja på gröten och sojamjölk till. Ett hårdbröd med hummus eller bönröra med groddar på.

Ev mellanmål:
Nötter

Lunch:
Ofta en omelett med mycket olika grönsaker och ibland fetaost. Råkostsallad till.

Mellanmål:
Smörgås med hummus eller jordnötssmör och en frukt eller Smootie av olika bär och frukter. Jag berikar smootien med bl.a kokosmjöl och något extra proteinrikt.

Middag:
Tex Fullkornsris med linsgryta, sallad och frukt.

Ev kvällsmål (om jag tränar sent):
Ekologisk yoghurt med egen musli eller en kopp yogate.

Så kan en vanlig dag se ut för mig. Hur ser din ut?

Smaklig måltid

Namaste

Carolin

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.