Nya tankar

Vad är ett mantra? Ibland (det händer ibland, inte så ofta som jag vill och önskar) får jag en uppenbarelse. Jag förstår ett sammanhang eller ser något i ett nytt ljus. Jag lär mej något helt nytt och revolutionerande, polletten faller ner, ett stort AHA. Kalla det vad du vill, jag lär mig något nytt!

Det är en fantastiskt känsla när jag förstår helheten och ser en större bild, jag gillar verkligen de stunderna. Den här texten handlar om ett sådant AHA-tillfälle.

Inom yoga finns det något som kallas Mantra.

Man betyder ”att tänka, fantisera, tro”.

Mantra betyder heligt ljud. Det kan också betyda tanke uttryckt som ljud. Det är ett ord eller ett ljud som upprepas för att uppnå en speciell effekt. Enligt yoga ger användningen av ett mantra fokus till sinnet. Ett mantra ska fungerar som positiv bekräftelse, en ständig påminnelse och föra dig tillbaka till din utgångspunkt.

Inom yoga är många mantran på sanskrit. Sanskrit är ett urgammalt språk och består av enkla ljud där varje stavelse skapar en resonans i kroppen, en vibration. Vi vet idag genom forskning att ljud och vibrationer har en helande effekt på kroppen, psyket och sinnet. Därför finns bland annat musikterapi. Detta visste de gamla yogisarna långt innan vi började forska i fina laboratorier.

Mantran används ofta som ett sätt att fokusera i början och i slutet av ett yogapass. Det kan vara så enkelt som att mässa om tre gånger. Om är det äldsta och kanske mest använda av yogiska mantran. Om betraktas som alla ljuds ursprung och är en helig stavelse. Det sägs att om man åker ut i rymden så finns det ett ständigt ljud ute i universum och det låter om.

Meningen med mantran handlar också om våra tankar och den kontroll de har över våra handlingar. Allt vi tänker visar sig i det vi gör och nu kommer den stora nyheten. Alla har redan mantran!

Allt som du konstant upprepar i ditt huvud är ditt mantra, vare sig du vill det eller inte. Vare sig du vet om vad ett mantra är eller inte. Orden som går runt runt i ditt huvud är det som leder dig. Så om du går runt och tänker och säger elaka, nedvärderande saker om dig själv, så är det ditt mantra.

Fundera på om ditt mantra fungerar. Ger det dig vad du vill ha? Kanske dags att ändra på det?

Då kan yogans mantrateknik vara ett steg till att ändra dina tankar i en mera positiv riktning. Kanske något så enkelt som att upprepa om tre gånger före och efter varje yogapass. Om du bestämt dig för att prova mantratekniken, var då inte blyg för din egen röst. Det kanske känns flummigt eller konstigt att plötsligt låta i din yogaträning. Men vad har du att förlora? Prova och upplev känslan av vibrationer, se vad som händer med din kropp och sinnet. Om inget annat så se det som en fantastiskt bra andningsövning och träning för diafragman, din stora andningsmuskel.

”Yogautövare anser att vårt medvetande kan och bör vara mycket dynamiskt och att det är vår inre värld som avgör hur våra yttre liv gestaltar sig” - Swami Sivadasananda

OOOOOOOOMMMMMMM

Namaste

Carolin

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.