Varför tränar vi yoga?

Anledningar till att människor tränar yoga är lika många som det finns människor som tränar yoga. Och med tanke på att det är en av de snabbast ökande träningsformerna i hela världen så är det en oändlig mängd. Rent fysiskt så finns det massor av positiva, mätbara och studerade effekter av yogaträningen.

Yoga kan vid regelbunden träning:

 • Öka kroppsmedvetenhet
 • Minska muskulär spänning
 • Förbättra sömnen
 • Sänka hjärtfrekvens och blodtrycket
 • Förbättra blodcirkulationen
 • Öka syreupptagningsförmågan
 • Stärka nervsystemet
 • Bbalansera hormon och körtelsystemen
 • Minska ångest och känslomässiga spänningar
 • Ge ökad muskulär styrka
 • Förbättra balansen
 • Öka rörlighet i leder, senor och ligament
 • Ge bättre matsmältning och näringsupptag
 • Minska stress
 • Stimulera immunförsvaret

Listan kan göras längre

Kort sagt, av yoga blir du frisk och sund, både till det yttre och det inre. Men i vårt ytliga ”snabbafixsamhälle” är det lätt att fastna i bara det yttre. Att bara se yogans fysiska ställningarna och vad de ger för effekt på vår kropp. Många glömmer bort att yogan bygger på en holistisk livssyn och att utan det inre arbetet blir det bara tom gymnastik och vi missar målet. Lusten att väcka mer än muskler till liv är skillnaden mellan yoga och annan träning.

 - ”Den som bara yogar för att väcka den fysiska kroppen, förbrukar en hel del svett till ingen nytta" - Sri Pattabhi Jois

Yoga är en unik kombination av fysiskt träning, psykologiskt insikt och filosofiskt tänkande och tillsammans ger de möjlighet att uppleva fullständig inre och yttre harmoni.

 - ”Yoga är en vetenskap som har utvecklats till fulländning av de gamla vishetslärarna, inte bara i Indien utan över hela världen. Yoga är en exakt vetenskap och en fullkomlig, praktiskt metod för självförädling”´- Swami Sivananda

 - ”Genom att utöva yoga kan man uppnå varaktig sinnesfrid. Man kan få god sömn. Man kan få mer energi, vitalitet, livskraft och ungdomlighet och hälsa. Man kan arbeta effektivt och snabbt. Man kan nå framgång på livets alla områden.” - Swami Sivananda

 - ”Regelbunden yoga polerar bort de lager av kama (lust), krodha (ilska), moha (desillusion), lobha (girighet), matsarya (avundsjuka) och mada (slöhet) som omger ditt hjärta.”

Visst låter det fantastiskt!

 - Men hur gör vi då när vi vill ta yogan ett steg vidare?

För i början är yogan mycket fokuserad kring kroppen. Ofta är det ju genom de fysiska ställningarna som vi börjar med yogan. Och i början ska och måste allt fokus ligga på att lära sig rörelserna och öka sin egen kroppsmedvetenhet. Men så småningom kan vi utvidga vårt medvetande till vad som händer med vår tanke och vårt sinne och det är då det blir YOGA.

Det första steget är att lära sig andas. Och ta med andetaget in i din yogaträning. Upptäck andningsövningarna Pranayama och dess effekter på kropp och sinne. Här på ”Yoga för alla” använder vi oss av ujjayiandning under passen. Precis som i ashtangayogan. Men det viktigaste är att du andas medvetet när du gör din yogaträning. Andningen talar om för dig hur du och din kropp mår och den är din metronom. Sätter takten på din träning.

 - ”Andningen är ditt ankare. Så länge den är djup och jämn vet du att du är på rätt väg.”

Så lyssna på ditt andetag. Så fort det blir hackigt eller ojämnt, eller du upptäcker att du håller andan vet du att du tränar för hårt för din kropp. Då måste du backa tills du och andetaget är i samklang igen. För vi offrar aldrig andetaget för att nå en viss rörelse i yogan. Andetaget går alltid först. Och i yoga så är andetaget så mycket mer än bara utbyte av syre och koldioxid. Det är livskraft och energi, Prana. (Mer om detta i en senare text). Nu avslutar jag med ännu en vishetslärare ord.

 - ”När din rörelse, din andning och ditt fokus vill samma sak, börjar yogan ge dig mer energi än den tar.”

Andas

Namaste

Carolin

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.