Vikten av att ta det första steget

Jag är en planerande människa. Jag vill gärna vara spontan, flexibel, trygg, bekymmerslös och kunna ta livet med en klackspark. Men efter att i många år försökt göra om mig själv, har jag börjat acceptera vem jag är och utgå från det. Och jag är i grunden en lite halvfeg, kontrollerande, vanemänniska som gillar vardag och rutiner och förutsägbarhet. Jag tycker om att veta vad som ska hända. Än fast jag i vet att ingen av oss kan kontrollera och sia om framtiden försöker jag.

Jag planerar mina handlingar i flera steg. Försöker förutse vad som ska hända efter varje steg jag tar. Helst vill jag se hela förloppet, säkra upp varje detalj. Jag tänker att det är som att stå inför en rad dörrar i ett annars kalt, tomt rum. Varje val vi gör i livet som till exempel...

 - Ska jag spara i pensionsfonder eller privat?

 - Ska vi äta ugnspannkaka till middag?

 - Julen, ska vi fira den hos svärmor?

 - Vad ska jag bli när jag blir stor?

Alla de små och stora valen representerar en dörr. Och när jag väljer öppnas dörren och jag kan stiga in i ännu ett rum med flera dörrar, ännu fler nya val. Och så fortsätter livet, med nya rum med nya dörrar. Jag vill kunna tjuvkika in bakom dörrarna och se vad mina val leder till, men det går inte. Det är först när jag gör mitt val, tar steget genom dörren som nya möjligheter öppnar sig. Det kräver mod att välja, mod att ta första steget genom dörren för jag kan inte vända mig om och backa. Det som har hänt har hänt, gjort är gjort, valt är valt. Dörrarna öppnas bara åt ett håll. Och jag är ju sådär halvfeg och kontrollerande, långt ifrån modig. Tänk om jag väljer fel?

Under många år var rädslan för det okända, det okontrollerbara och att göra fel så stor att den hindrade mig från att göra många saker som jag egentligen ville. Jag försökte förutsäga allt i minst 20 steg och när inte det gick vågade jag inte ens ta första steget. Jag kom aldrig igång, jag satt fast. Numera övar jag, över på att öppna dörrar och göra val och att göra nya val. Ibland blir det bra val, andra gånger går det åt pipsvängen och då väljer jag om. Det viktiga är att jag tar ett steg, första steget på min tusenmilafärd. Och genom att våga ta steg har nya möjligheter öppnats sig för mig, händelser och förlopp som jag aldrig hade kunnat planera eller ens föreställa mig.

Låt inte rädslan för det okända hindra dig från att ta första steget. Du kan inte kontrollera vad som händer runt omkring dig, men du kan välja hur du vill bemöta det.

Namaste

Carolin

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.