Det magiska nuet

Jag har haft semester. I tre dagar och två nätter var jag på en kort resa och mitt barn och min man var hemma. Det var första gången jag var ifrån mitt barn under natten. Allt gick bara bra och jag hade ingen oro innan för att det inte skulle gå. Tvärtom, jag längtade. Det var dags, jag var redo och min familj var redo.

Dagarna före fann jag mig ofta under dagen drömmande och längtande se fram emot den ocean av tid, bara för mig, som skulle komma. Vilken lycka!

En tid då jag bara skulle få vara Carolin igen. Inte mamma och partner, utan bara jag och tiden. Tänk att få tid att gå på toa i fred, med stängd dörr. Duscha i lugn och ro, läsa en tidning, tänka en hel tanke, slutföra varje påbörjad handling, umgås med vuxna människor och föra ett samtal som inte handlar om barn, djur, bajs, mat, leksaker o.s.v.

För att inte tala om att få sova och äta. Sova en hel natt, utan avbrott och äta mat i lugn och ro. Då skulle jag tugga, smaka, njuta och verkligen känna varje sensation. Blunda, känna dofterna, värmen, aromerna, konsistensen och uppleva hur maten smälte på min tunga. Njuta, njuta njuta och bada i varje ögonblick.

ÅÅÅååå vad jag såg fram emot min minisemester. Och så kom den, och den var... bra.
Jag sov, duschade, diskuterade och flanerade i sakta mak. Inga bajsblöjor så långt ögat nådde och inga färgglade leksaker utspridda på alla golv. Jag sov, gott och länge. Jag åt, god varm mat i mitt eget tempo. Jag dristade mig till och med att läsa tidningen vid frukosten.

Men sensationen uteblev. Den där magiska närvarokänslan ville inte riktigt infinna sig.

Nu när jag åter sitter i mitt stökiga kök, där färgglada leksaker täcker golvet och matar mitt barn, samtidigt som jag försöker få i mig min halvljumma mat, slår det mig. Det är ju nu, mitt i detta kaos jag ska vara närvarande. Det är nu jag ska sluta mina ögon och verkligen, för en sekund känna varje smak på min tunga. Det är ju nu, mitt i min vardag jag ska andas fullt ut, känna min kropp från tår till hjässa, låta tiden stå stilla och bara vara. Det är nu jag behöver det.

Om jag kan hitta ögonblicken av medvetenhet mitt i vårt kaos, bli stilla, kan det magiska ske. Allt finns redan inom mig. Jag behöver inte ta semester för att hitta det, eller skjuta upp det till senare eller boka in det i almanackan. Det finns i mig och runt mig. Det gäller bara att våga stanna i stunden.

Just då möter jag mitt barns ögon och jag darrar till in i själen när jag inser att nuet är här. Jag andas djupt och låter mig vara stilla, drunknar i hennes ögon. För en stund känns det som om vi svävar. Tyngdlösa, fria, oändliga. Sen vänder mitt barn bort blicken och stunden är över. Skeden bankar i bordet och vardagen är tillbaka. Men mina batterier är laddade och jag känner att jag har förnyat min energi.

Namaste

Carolin

En påminnelse om den plats i dig som rymmer hela universum, den plats i dig där kärlek, sanning och frid bor.

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.