Vad behöver vi egentligen?

Aparigraha - Non attachment - Inga ägandebegär

Den första av de 8 grenarna i yoga handlar om oss och relationen till vår omvärld, där finns begreppet ”non attachment”.

Att inte hänga upp sig vid och inte fastna vid ting, att inte ha ägandebegär. Vi människor är vanevarelser, vi skapar mycket snabbt rutiner och vanor i våra liv. De ska göra oss trygga men med vanor och rutiner följer ofta en massa ting och prylar.

"Jag äter frukost vid samma tid varje dag. Jag läser tidningen samtidigt, först sportdelen. Jag äter ofta samma sorts frukost och får jag inte mitt kaffe så blir det ingen bra dag."

Vi har svårt att tänka oss ett liv utan fulla skåp och garderober. Vi följer blint vad reklamen eller grannarna säger att vi måste skaffa oss för att hänga med. Vi lever i en värld som ofta kretsar kring det yttre och där vi köper oss en identitet genom hus, bilar, kläder, prylar osv. Prylar som sägs förenkla vårt liv och ge oss mer tid till, ja till vad? För trots vad försäljarna säger så skapar ofta våra inköp just känslor av stress och tidsbrist. Vi upptäcker snabbt att det tar tid att underhålla båten och huset samt att det tar tid att införskaffa och planera nästa inköp. Vi får ävem problem med att hitta någonstans att förvara alla våra inköp. Till slut kan man fråga sig vem som äger vad? Äger du dina saker eller äger sakerna dig?

Yoga lär oss att vi är inte våra ting, vi kan inte köpa en identitet genom saker och kläder. Du är inte vad du äger och har. Du är något mycket större och allt det som du letar efter, söker genom yttre tillfredsställelse och någon annans godkännande, allt du tror du ska känna när du köper något nytt.

Allt det finns redan innuti dig!

Du måste bara var stilla länge nog för att hinna hitta det. Yoga handlar om att umgås med sej själv. Ge tid, kraft och odelad uppmärksamhet till en enda person, en stund. Dig själv. Och låt sedan det goda rinna över till andra. Även inom yogan kan vi skapa rutiner och vanor. Jag tränar bara för en viss instruktör, står alltid till höger långt bak i klassen, vill alltid ha musik när jag tränar och tända ljus osv. Vanor. Rutiner.

Vad händer om det inte blir som jag vill, om det sker en förändring?
Du kan träna yoga i ett kök, i en gymnastiksal, utomhus, inomhus, i mörker, i ljus, du behöver inga speciella kläder, ting eller musik. Bara den stora tystnaden och dina andetag.

Yoga handlar inte om ”stuff”. Yoga handlar om att hantera livet. Livet är fyllt av oförutsägbara händelser och en liten förändring får inte styra hur vi mår, vad vi känner och hur resten av vår dag blir. Som yogautövare är den ultimata utmaningen att inte bli fäst vid sin egen yogaträning, att inte låta den styra min dag och mitt liv.

Tänk om jag skadar mig och inte kan utföra mina asanas på ett halvår?
Om jag då har byggt mitt välbefinnande som människa runt det faktum att jag är fysiskt stark och att min kropp ser ut på ett visst sätt, då kommer det att bli tuffa tider. Yoga finns i min kropp, i mitt sinne, i min själ och allt börjar i mina tankar.

Gå in i vår julmånad med en känsla av uppskattning och tacksamhet, uppskatta allt du redan har i livet. Precis som resten av livet så handlar Julen inte om prylar, kommers, julhandelsrekord, begär eller önskningar.

Fråga dig själv ofta, är det här ett begär/önskning jag har eller ett verkligt behov?
Det är skillnad att verkligen behöva något. Vi behöver mat, vatten, sömn, tak över huvudet, frisk luft, värme och nära relationer. Ett begär är något helt annat vilket enkelt kan uttryckas:

Ju mindre du begär och behöver desto större chans att bli lycklig!
Så avstå från att samla på hög, ta bara det som är skäligt. Låt inte dina ägodelar var en måttstock på din framgång och ditt värde. Istället för att planera för hur du ska skaffa mer, tänk på hur du kan ge till andra. Låt julen handla om dina och dina nära och käras enkla och basala behov och låt gärna en viss herr Baloos slagdänga inspirera dig.

"Var nöjd med allt som livet ger och allting som du kring dig ser!" - Baloo

Namaste

Carolin

Kontakta Yoga för alla

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Yoga för alla

Yoga för alla - är en hemsida som erbjuder ett sätt att lära sig om yoga och träna yoga när du vill, var du vill - Gratis.

Oavsett om du är nybörjare eller van yogi kan du hitta pass för din egen träning, på din nivå - Säker och enkel Yoga.